„Зрението е право на всеки, а опазването му е дълг на всички.”
Акад. Константин Пашев

През октомври 2022 година заедно с ЛАЙЪНС КЛУБ Св. Архангел Михаил поставихме началото на кампания за очен скрининг и се устремихме към голямата ни цел – за период от две години да посетим всички общински детски градини в гр. София и да направим очен скрининг на всички деца в тях. Дамите от ЛАЙЪНС КЛУБ Диамант също се включиха навреме и ни помогнаха да завършим целта на тази кампания.

Така със скринингите през април и май можем да споделим следните резултати:

  • за учебната 2022/2023 г. посетихме 90 градини, в тях общо 11 413 деца бяха предварително записани, като 8517 деца бяха прегледани и при 1985 (23.31%) от тях бяха открити отклонения;
  • за учебната 2023/2024 г. посетихме 101 градини, в тях общо 14 226 деца бяха предварително записани, като 10 865 деца бяха прегледани и при 2916 (26.84%) от тях бяха открити отклонения.

Обобщените данни изглеждат така:

  • посетени градини – 191;
  • записани деца – 25 639;
  • прегледани деца – 19 382;
  • деца с открити отклонения – 4901 (25.29%).

По пътя срещнахме подкрепата на много от ръководствата и персонала на детските заведения, както и безкрайното любопитство и интерес на самите деца, за които скринингът беше игра. Разказвахме за проблемите с детското зрение, за важността на навременната диагностика, за превенцията и колко важна е тя за ранното диагностициране, когато нарушенията в зрението могат да бъдат овладени и дори лекувани. Въпреки всичко, разбирането от страна на родителите и тяхната ангажираност остават най-важни за всичко това. Резултатите от скрининга на всички деца с отклонения са предадени на родителите с препоръка за индивидуална консултация с офталмолог и разширени изследвания.

Горди сме с мащаба на постигнатото, с примера, който дадохме, с привлечената подкрепа и споделените знания по темата. А резултатите ясно показват колко е важна превенцията. За това, следващата ни стъпка е да предприемем нужните действия и да направим възможното за включване на очен скрининг в здравната програма на детските заведения като част от редовната здравна грижа и профилактика за децата. По този начин ще бъде осигурен своевременен очен преглед за всяко дете, а при налични отклонения ще бъде насочено към преглед от офталмолог.

За нас, най-важният резултат от всички, остава безспорният факт, че на децата с отклонения от нормите в зрението ще бъде помогнато навреме, сега. Децата са нашето утре, нашето бъдеще като общество. Това е обществото, на което Ние служим.

Свързани публикации